oldalak

2020. május 26., kedd

Lénárt Gitta: Élő édességek II.


Már 6 hónapja, hogy növényi étrendre váltottam, nem eszem állati eredetű ételeket, így az elmúlt fél év a felfedezések, a keresések, kutatások időszaka volt. Tavaly novemberben nem gondoltam volna, hogy ennyire változatosan és ilyen finomakat fogok az elkövetkező időkben enni.

Nagy örömömre egy vegán sütizőt is találtunk Sopronban, ahol szépen lassan minden sütit végigkóstoltunk, amit eddig találtunk. Ami még extra jó dolog, hogy ezek a nyers sütik hozzáadott cukrot sem tartalmaznak. Ezen felül pedig olyan gyönyörűek, hogy nehezen lehet elképzelni, hogy ezek a szépségek  a sütemények egészséges változatai. 


Lénárt Gitta könyvéből éppen ilyen egészséges szépségek elkészítését tanulhatjuk meg. Gitta szerint a nyers édességek elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a sütéssel készülteké, ezért igen hálás feladat. Látványra is gyönyörűek, de mivel tele vannak enzimekkel és növényi rostokkal, vitaminokkal, lelkiismeret-furdalás nélkül lehet belőlük falatozni.

A szerző saját tapasztalása alapján tért át a természetes táplálkozásra, tudását pedig előadásokon, tanfolyamokon és "nyershétvégéken" adja át, ahol sok finom ételt is elkészítenek a résztvevőkkel. 

A könyv elején megismerhetjük Gitta gondolatait az étrend és egészség kapcsolatáról, az általános emberi természetről az étkezést illetően, majd megismerkedhetünk azokkal az alapanyagokkal, amiket az élő édességek elkészítéséhez kell majd használnunk. Leginkább gyümölcsökre, magvakra, növényi rostokra, fűszerekre, zöldségekre kell itt gondolnunk. 

Egy egész fejezet foglalkozik azzal, hogy mivel édesíthetünk a cukor helyett. Csak természetes eredetű legyen, vegyszer- és mesterséges anyagmentes. Ilyenek például az édes gyümölcsök, a datolya, az aszalt szilva, mazsola, a növényi szirupok.

Alaptechnikákat ismerhetünk meg a magok feldolgozását illetően, megtudhatjuk hogyan készíthetünk datolyapépet, gyümölcslapot, hogyan készíthetünk ilymódon torta-alaptésztát, majd jöhetnek a különböző krémek, csokikrémek, a krémek szilárdítása, magtejek készítése, nyerscsokoládé alapreceptje. 

Ezután pedig nagyon ínycsiklandozó pudingokat, édes zabreggeliket, krémdesszerteket tanulhatunk meg elkészíteni. Ne feledjük! Mindent növényi hozzávalókból, főzés nélkül, cukor nélkül! Legjobb barátunk ezeknek a recepteknek az elkészítésénél az aprítógép és a turmixgép.

A krémek, pudingok elkészítése után jöhetnek a sütik, a kókuszos golyók, a chilis csokis fánk, áfonyás tekercs, hogy csak néhányat említsek, de megtanulhatunk szaloncukrot készíteni, sőt, még a kókuszkocka nyers verziójának elkészítését is megismerhetjük. 


A könyv megkoronázása pedig a tortareceptekkel történik meg. Avokádós-lime torta, banános, roppanós csokitorta, zsírszegény szedres torta, ribizlihabos brownie-torta. A tortákon kívül néhány pitereceptet is találunk. 

Ajánlom ezt a könyvet akkor is, ha nem vagy vegán és nem növényi étrenden vagy, de mégis szeretnél valami újat, valami egészségesebbet kipróbálni, vagy meglepni egy vegán családtagodat egy olyan születésnapi tortával, amiből biztos hogy szívesen fog enni, és ami maga az ajándék is lehet egyben. 

Bea

Mi is elkészítettünk egy szedertortát a könyvből, nagyon finom volt, 
bár a szépségre való törekvés technikáját még gyakorolnunk kell. ;)
A könyvet IDE KATTINTVA megrendelhetitek.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése