Napjainkban már egyáltalán nem kérdés, mennyire fontos szerepe van életünkben a helyes, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. A néhány évtizede elkezdődött táplálkozási reformoknak ékes bizonyítékai a sorra nyíló bioboltok, az egészséges étkezéssel foglalkozó szakácskönyvek. Kutatások bizonyítják az ételek és étrendek egészségre gyakorolt hatását, de a könyv szerzője szerint még csak az elején tartunk ennek az útnak.
Ha például sok zöldteát, fokhagymát és keserű csokoládét fogyasztunk, azzal növeljük a vérereinket feszesebbé tevő vegyi anyagok jelenlétét a keringésben.
Dale Pinnock szerint nem szabad egyoldalúan
közelíteni a gyógyítás kérdéséhez,
ha valakinek gyógyszeres kezelésre van szüksége,
akkor azt ne utasítsa el, de a helyes étkezés betartásával
sokat tehet azért, hogy később már ne legyen
gyógyszeres kezelésre szüksége.
Mediterrán zöldfűszeres fittata |
Firenzei tojás |
A szerző foglalkozását tekintve szakács, szeretné bebizonyítani receptjeivel, hogy az egészséges étel nem azonos az ízetlen, rossz, fűrészporízű étellel. Minden recept mellett feltünteti a betűjelzéseket, hogy milyen fajta betegség ellen hasznos az az étel. Sőt, szervek szerint rendszerezett betegségek listát is találunk a könyvben, hogy célirányosabban kiválaszthassuk azokat az ételeket, amelyekből egészségünk érdekében szeretnénk fogyasztani.
Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával |
Avokádókrémes szendvics sült zöldségekkel |
A könyv az alapanyagok ismertetésével kezdődik, ebben megismerhetjük a különféle gyümölcsök, zöldségek, hal és tejtermékek, gabonafélék, diók és magvak, fűszerek és csemegék szervezetünkre gyakorolt élettani hatásait. Például, hogy az alma egy olyan rostot tartalmaz, amely segít eltávolítani az emésztőrendszerből a koleszterint, de az asztmára is jótékony hatással van, vagy hogy a friss cseresznye és cseresznyelé altató hatással bír.
Karotinbomba (sütőtökből) |
Babos quesadilla |
A tojás fogyasztását sokan ellenzik magas koleszterintartalma miatt, pedig a szerző szerint az egyik legkitűnőbb fehérjeforrás, fehérjetartalma ugyanis maradéktalanul hasznosul, de az idegrendszerre és a szívre is jótékony hatással van.
Szezámos-szójás lazac zöldségekkel és kókuszos rizzsel |
A sok hasznos információ mellett rengeteg szuper receptet találunk mindkét könyvben, nagyon sokat megjelöltem magamnak, amiket szeretnék majd kipróbálni. A halas recepteken kívül néhány csirkés ételt is található, de inkább a zöldségek és gyümölcsök kapták a főszerepet.
Céklás-lilahagymás-kecskesajtos lepény |
A nap minden szakára találunk recepteket a könyvekben,
remek napindító reggeliket, cseppet sem unalmas munkahelyi ételeket,
baráti összejövetelekre készült ételeket, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt
ízletes és változatos ételeket, desszerteket, frissítő italokat.
Banános-mogyorós zabos sütemény |
Egyszerű receptek, a hozzávalók beszerezhetők már nálunk is, a főzési tehetségünk mellett a kreativitásunkat is kibontakoztathatjuk ennek a két szuper könyvnek a segítségével.
Energiabomba datolyából és dióból |
"Kevés dolog okoz nagyobb élvezetet az életben, mint az étkezés.
Ez az egyik olyan ok, amiért érdemes volt erre a Földre születni."
*****
"Az étel, amit elfogyasztunk, sokféleképpen hat ránk.
A bennük található alkotóelemek közvetlenül befolyásolják testünk biokémiai egyensúlyát.
Hatással vannak minden sejtünkre, a testünket alkotó szövetekre, még a mentális állapotunkra is.
Ezt belátva magától értetődővé válik, hogy az élelmiszerek potenciális gyógyszerek."
Mentás csokitorta |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése