Eredeti - Természetes - Házi
Ha soha nem sütöttél még kenyeret vagy péksüteményt, vagy csak néhányszor, mint például én, akkor ez a könyv egy tökéletes eszköz arra, hogy elkezdd és megismerkedj a kenyérsütés alapjaival.
Remek ötletadó azonban sütni tudó és rendszeresen sütögető embereknek is, mert nagyon sokféle kenyér és péksütemény elkészítése szerepel a könyvben, szerintem valami újat még azok is találhatnak benne, akik már a kisujjukból rázzák ki a kenyérsütés tudományát.
Az egészséges táplálkozás gondolatával egyre többen sütik otthon a mindennapi kenyerüket, mert így biztosak lehetnek abban, hogy mi van benne, és garantáltan friss finomságot kóstolhatnak.
A könyv tartalmaz egyszerű és teljesen hagyományos recepteket és egészen újszerű ötleteket megfogalmazó recepteket éppúgy, mint tájjellegű és szezonális szépségeket, különlegességeket is.
Megismerhetjük a természetes kovász készítésének módját is, és azt is, milyen esetben érdemes szárított élesztőt használnunk. A könyv arra biztat, hogy ne ragaszkodjunk az utolsó betűig a leírt receptekhez, bátran kísérletezzünk a tésztákkal és a töltelékekkel.
Az Alapfogalmak című fejezetben megismerkedünk a gabonafajtákkal, a lisztekkel, a különböző kovászok készítésével, útmutatást kapunk a tészta kidolgozásához és sütéséhez, sütőkemencékről és egyéb praktikus kellékekről kapunk információkat.
Fűszeres kenyér virágcserépben |
Ha kicsit képbe kerültünk a hozzávalókkal és a kiegészítő tudnivalókkal, akkor következzenek az alapreceptek. Megtalálható itt mindenféle kenyér, a kovásszal, rozslisztből készült parasztkenyér, a diós kenyér, a lenmagos teljes kiőrlésű kenyér, a tönkölybúza-hajdinakenyér. Péksütemények, mint pl. sajtos stangli teljes kiőrlésű lisztből, a rozsos kocka és rozsos zsemle.
Párosított kenyér |
Az alapreceptek után igazán kreatív ötleteket találunk. Süthetünk párosított kenyeret, ami világos és sötét tésztából készül és nagyon látványos végeredményt produkál. Süthetünk fűszeres kenyeret virágcserépben, tökös-sajtos, fűszeres-fokhagymás vagy olívás-sörös kenyeret. Tényleg végtelen a lehetőségek tárháza, van itt csalános kenyér, sárgarépás kenyér és lilahagymás kukoricakenyér. Pikáns virágkenyér, ami nem virágból készül, csak úgy néz ki, mint egy virág.
Lilahagymás sajtos bagett |
Tönkölybagett vadon termő fűszernövényekkel |
Ha a kenyereken kívül bagettet és egyéb mást is sütnénk, ebből is széles választék áll rendelkezésre. A lilahagymás-sajtot bagettet most azonnal meg tudnám enni, annyira ínycsiklandozó, de a tűzbabos-tökmagolajost vagy a friss sajtos-paprikás bagettet sem utasítanám el.
Lasagnefalatka |
A vadvirágos-mézes bagett, az almás-fahéjas bagett, a fahéjas rózsa vagy akár a mogyorós kifli, mind-mind azt ígéri, hogy az édesszájúak is találhatnak maguknak recepteket a könyv kínálatában.
Zöldséges-sajtos muffin |
A recepteket nagyon szép fotók kísérik, ha végignézitek, biztos ti is kedvet kaptok egy-egy kenyér elkészítéséhez. Mint ahogyan én is bejelöltem néhány receptet, az elkészítéséről majd egy Heti ez + az rovatban beszámolok.
Friss sajtos-paprikás bagett |
Almás párna |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése